Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


karacsonyi receptek[uj]

 

528428_4108859925360_1193335406_n.jpg

Zebrakocka
Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez
a tésztához:

50 dkg darált háztartási keksz

5 evőkanál kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 evőkanál porcukor
kb. 3 dl tej

a krémhez:

3 dl tej
3 evőkanál liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
5 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
15 dkg kókuszreszelék

a tetejére:

10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj



Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, a cukorral és elkeverem a vajjal meg a maradék kókusszal.
A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle.
Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal befedem.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.

Forrás:http://mohakonyha.blogspot.com/

 

 

 

Az öreg kontinensen

Hol mit sütnek karácsonyra? Nézzük a legjobb recepteket!Kezdjük a jól ismert bejglivel, ami hazánkban elengedhetetlen része a téli ünnepnek. Készíthetjük kelt vagy omlós tésztából, mákkal, dióval, gesztenyével töltve, mazsolával, almával, mézzel ízesítve. Egészségrecept rovatunkban Barna Barbara nevű olvasónk osztotta meg abejglikészítés módját

A karácsonyi puding az angolok kedvence. Marhafaggyú, mazsola, aszalt gyümölcsök, liszt, zsemlemorzsa, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió mindenképp kell hozzá, ezenkívül néhány evőkanál brandy és néhány óra a gőzöléshez. A népi hagyomány szerint ha valaki 13 adag karácsonyi pudingot 13 különböző helyen megeszik, annak a következő éve szerencsés lesz. Csak bírja szusszal!
Skóciában az ünnep alkalmából karácsonyi palacsintát készítenek, amelyet tálaláskor vaníliakrémmel öntenek le és tejszínhabbal teszik díszesebbé.
 
Skót karácsonyi palacsinta (kb. 4 személyre)

Hozzávalók:10 dkg margarin, 1,5-2 dl tej, 2 db tojás, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg szárított és kandírozott gyümölcsök, só, mézeskalács fűszerkeverék. 

Elkészítése: Habosra keverjük a cukrot, tojást, olvasztott vajat, tejet a főszerekkel, majd belekeverjük a lisztet és a gyümölcsöket. Serpenyőben olajon vagy margarinon apró tallérszerű palacsintákat sütünk belőle. Tálaláskor leöntjük vaníliakrémmel, és tejszínhabbal díszítjük.
A franciáknál a karácsonyi édességek elmaradhatatlan alkotója a csokoládé. Legnevezetesebb ünnepi süteményük a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Ennek az alapja egy rummal ízesített piskóta, amelybe vajból, cukorból, tojásból készült, kakaóval, valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek. Ugye milyen jól hangzik? Lássuk a receptet! 
Francia csokoládés fatörzs (12 szelethez)

Hol mit sütnek karácsonyra? Nézzük a legjobb recepteket!Hozzávalók a tésztához: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 7 dkg rétesliszt, 3 dkg kakaópor, 3 evőkanál rum, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna.
Hozzávalók a krémhez: 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 3 db tojás, 3 dkg kakaópor, reszelt narancshéj. 

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a felvert tojásfehérjét. Tepsiben kb. ujjnyi vastagságú tésztát sütünk belőle (10 perc). Ha kész, kiborítjuk a tepsiből, és meglocsoljuk a rummal, majd a tésztát feltekerjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet: a cukrot elkeverjük a tojásokkal és a kakaóporral, ízesítjük reszelt narancshéjjal és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, és kikeverjük puha margarinnal. A feltekert tésztát szétnyitjuk, rákenjük a krém felét, majd visszatekerjük. A maradék krémmel kívülről is bekenjük. Villával bevagdoshatjuk, és a krémből göcsörtöket formázhatunk rá, hogy fa kinézetű legyen. 8-10 órára hűtőbe tesszük a fogyasztás előtt.
Franciaország déli részén jellemző még az úgynevezett 13 karácsonyi desszert, amely 13 különféle csemegéből (mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva és körte) áll.
A németek karácsonyi desszertje a Stollen, valamint a gyümölcskenyér. Előbbi leginkább briósra hasonlít, különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd az egészet rummal ízesítik. A német gyümölcskenyeret sokszor jóval az ünnepek előtt elkészítik, íme a recept:
Német gyümölcskenyér

Hol mit sütnek karácsonyra? Nézzük a legjobb recepteket!Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12 dkg cukor, 12 dkg margarin, 4 db tojás, 25 dkg aszalt gyümölcsök, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió, 5 dkg csokoládé dara, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 2 teáskanál mézeskalácsfűszer, 3 evőkanál pálinka, citromhéj, só, zsemlemorzsa. 

Elkészítése: Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk. A margarint elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat. Aztán beletesszük a lisztet, a sütőport, ízesítjük a pálinkával, és a végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, diót, mazsolát és csoki darabokat is. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába tesszük a masszát, és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről: a tésztaételek mellett a karácsonyi desszertek palettája is igen változatos képet mutat. A számtalan téli édesség jellemző alapanyaga a csokoládé, a mogyoró, a mandula, a mazsola, a kandírozott gyümölcsök és a méz. A világhírű tiramisu mellett a csokoládés kuglóf, a mandulás piskóta és a fenyőmaggal szórt csillag alakú sütemény is az ünnepi választék része. 

Tudta?

Dániában tejberizs az ünnepi desszert azzal a módosítással, hogy elrejtenek benne egy mandulaszemet. Aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba.

Különösen Nápolyban kedvelt a roccocco keksz, ami nem más, mint egy kemény mandulás sütemény, amelyet fogyasztáskor vörösborba mártogatnak, valamint a struffoli, ami a mi bejglinkhez hasonlít leginkább. A karácsonyi olasz csemegékhez tartozik a pan papato, ez a zsemle formájú, dióból, mandulából, mogyoróból és mézből készült csokoládés sütemény is. 

A skandináv országokban nagyon szeretik a fűszeres süteményeket: Svédországban például sáfrányos mazsolás kalács és gyömbéres csokis kekszes sütemény, a norvégoknál mézeskalács, valamint mandulás, vaníliás tallér kerül az ünnepi asztalra.

És az újvilágban

Amerikában az ünnepi desszertek elmaradhatatlan kelléke a tejszín. Legismertebb ezek közül a rumos tejszínes datolyatorta, a tejszínes szilvakrém, valamint az almával vagy sült tökkel töltött lepény, aminek a tetejére tejszínhabot tesznek. 

Bármely nemzeti különlegességet választjuk idén karácsonyra, mérjük fel jól a készítendő mennyiséget, és készüljünk fel időben a hozzávalók beszerzésére! 

Forrás: MDOSZ hírlevél
 
donaufischsuppe2.jpg
 

Bajai halászlé 1.

1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el. 

 

aszaltgyumolccseltoltottpulykamell.jpg

Aszalt gyümölccsel töltött pulykamell

80 dkg pulykamell, 20 dkg aszalt gyümölcs (itt szilva és sárgabarack), 3 szikkadt zsemle, 3 tojás, só, őrölt feketebors, 2-3 ek olaj. 
A zsemléket nagyobb darabokra vágom és vízbe áztatom. A pulykamellet felszelem szép szeletekre, kissé megveregetem őket, behintem sóval és félreteszem. Az aszalt gyümölcsöket (még jobb, ha előtte való nap egy kis borban áztattam őket) negyedekbe vágom, majd összekeverem a kicsavart zsemlékkel, tojással, sóval és borssal. Elosztom a hússzeleteken, feltekerem, majd hústűvel megtűzöm őket. Egy serpenyőben olajat forrósítok, majd körbesütöm rajta a tekercseket. Beleteszem őket egy tűzálló edénybe és 1-2 ek vizet aláöntve beteszem a sütőbe és 20 percig lefedve, majd a fedőt levéve, a levével időnként locsolgatva szép pirosra sütöm. Melegen is tálalhatom, de hidegen vágható igazán vékony szép szeletekre.

Kocsonya karácsony táján 

Az ünnepi étrendünkből a kocsonya elmaradhatatlan. Idén egy része hidegtálként, szögletes formában dermesztve, színesen dekorálva került az asztalra. A sok bőrkés hús mellett a kocsonyafőzés legfontosabb momentuma a fedő nélküli lassú főzés.

268x268_20111226_kocsonya_004.jpg

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 db csontos hátsó csülök
  • 1.5 kg sertéslapocka
  • 1 kg bőrke
  • 1 db sertésfül
  • 4 db sertésfarok
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1.5 evőkanál só
  • 1 evőkanál ételízesítő
  • 2 db babérlevél
  • 20 szem feketebors
  • 1 cső erős paprika
  • 6 liter víz
  • 1 db citrom, esetleg ecetes torma

A díszítéshez:

  • 1 fej jégsaláta
  • főtt tojáskarikák
  • paradicsom
  • uborka
  • sárgarépa

Elkészítés

A megtisztított, megmosott, leforrázott alapanyagot 1 evőkanál sóval bedörzsöljük, pár órán át állni hagyjuk, majd a sótól kicsit leöblítjük és 12 literes fazékba tesszük. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, kicsire vesszük a hőt, kevergetjük, folyamatosan leszedjük a habját. Amint kitisztul a teteje, hozzáadjuk az ételízesítőt, a maradék sót, a héjában maradt, megmosott vöröshagymát, a héjastól középen keresztbe vágott fokhagyma fejeket, babért, szemesborsot, csöves paprikát. Lassan gyöngyözve, fedő nélkül 4 órán keresztül főzzük. Igény szerint ízesítjük még sóval, de vigyázzunk, mert csak a víz párolog el a főzés alatt, a só nem! Kanállal vagy papírtörlő segítségével többször leszedjük a tetején összegyűlt zsírt.

Ha megfőtt, vagyis a csülökcsontot simán ki tudjuk csavarni, egy lábasba átemeljük a léből a kocsonyahúsokat. A nagyobb csontokat eltávolítjuk belőle, 2 merőkanál tiszta, forró levet szűrünk rá, lefedjük, félretesszük. A nagy fazekat hideg vízbe állítjuk, így pár óra múlva a tetején megdermedt maradék zsírt is eltávolíthatjuk. Ezután újból felmelegítjük. Vigyázzunk, ne keverjük fel az alját. A fazékba szedett lapockát, csülköt vastagabb darabokra szeljük, tányérokra, tálakba, szögletes formába szedjük. Aki szereti, annak a fület, farkat, és feltekerve a bőrkét is beletesszük. Finom lyukú szűrőn a húsra merjük a felmelegített, áttetsző levet. Az esetleg kiálló részeket is megöntözzük, így szép fényes lesz.

Hűvösön tartva pár óra alatt megdermed a kocsonyánk. Hideg helyen 2-3 napig is eláll, de ne tegyük fagyasztóba. Ha van helyünk, a már megdermedt kocsonyát hűtőben is tárolhatjuk. Tányérokban, tálakban tálaljuk, vagy kiöntjük a formából, és főtt tojással, friss salátával, sárgarépa csíkokkal, paradicsom- és uborkakarikákkal díszítjük. Frissen facsart citromlével megcsepegtetjük, kristályos tengeri sót pergetünk rá, esetleg ecetes tormát adunk mellé. Van, ahol őrölt pirospaprikával is megszórják a tetejét. Friss, puha kenyér feltétlenül legyen az asztalon:) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta

 

 

 
 

A mappában található képek előnézete karácsony

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.